cdff0ba7-2c30-41ba-ab6f-e96ee7e58c11

Image 1 of 2

 

Επιστολη στη ΠτΔ , το Πρωθυπουργό και άλλους πολιτειακούς παράγοντες για το πογκρόμ περισυλλογής σκύλων από τους δήμους με το πρόσχημα, ότι είναι επιθετικά.

Προς τη

Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Προς το
Πρωθυπουργό της χώρας

Προς τον
Αν.Υπουργο ΥΠΕΣ και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων

Προς το
Ελεγκτικό Συνέδριο

Προς την
Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Αρμόδια Εισαγγελέα Περιβάλλοντος

Προς τις
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Προς τους
Δημάρχους και
Αρμόδιους Αντιδημάρχους της χώρας.

Προς το
Δήμο Ηγουμενίτσας

Προς το
ΚΕΠ Ηγουμενίτσας

Αξιότιμη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Αξιότιμε με Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κ Αν. Υπουργέ ΥΠΕΣ,

Κυρίες και Κύριοι,

Θέμα: Η αναίτια στοχοποίηση από τους Δήμους χιλιάδων άστεγων ζώων ,ως επιθετικών, κατά κόρον, κατά συρροήν και κατά πλήρη παράβαση της νομοθεσίας.
Αίτημα και αδήριτη ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και έκδοσης εγκυκλίου.

Με αφορμή δημοσιεύσεις που είδαμε αναρτημένες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας, όπου άτομα εμπλεκόμενα τρόπον τινά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καλούσαν εν είδει διαγγέλματος, τους πολίτες να προσέλθουν στα ΚΕΠ της πόλης και να υπογράψουν αιτήσεις, τις οποίες οι ανωτέρω είχαν αφήσει στο ΚΕΠ και κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων τους, υπάλληλοι των ΚΕΠ είχαν παραλάβει, με τις οποίες αιτήσεις ζητούσαν από τη Δημοτική Αρχη της Ηγουμενίτσας την απομάκρυνση αδέσποτων ζώων, ως επιθετικών ,θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να ζητήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων εκ μέρους της Διοίκησης, αφού πρόκειται για μια πρακτική, που με πρωτοφανή προκλητικό τρόπο ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, αυτή του εξανδραποδισμού των αδέσποτων ζώων από παντού με ένα απλό τηλεφώνημα ενός δημότη.

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η Ελλάδα είναι πλέον “δακτυλοδεικτούμενη” ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εξ ίσου γνωστό είναι, ότι η χώρα μας υπολείπεται φιλοζωικής και περιβαλλοντικής καλλιέργειας των άλλων χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας και των πάσης φύσεως πολιτειακών δομών της να διάκειται εξαιρετικά εχθρικά, και εν πρωτοις ανεξήγητα, απέναντι στα διάφορα είδη ζώων.

Τόσο οι νομοθέτες των προηγούμενων νόμων προστασίας των ζώων όσο και του σημερινού 4830/21, ακριβώς για να περιορίσουν αυθαιρεσίες των αρχών και των πολιτών εις βάρος των αδέσποτων, ειδικότερα, ζώων, έκριναν απαραίτητο να γίνει μνεία της έννοιας του επιθετικού ζώου, όχι απαραίτητα όμως με επιτυχία, σε ειδική διάταξη του νόμου.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 2 ,παρ 14 του ν. 4830/21 «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δε θεραπεύεται.”

Επομένως ο νομοθέτης ορίζει, ότι οι Δήμοι, που είναι αρμόδιοι για τη περισυλλογή επιθετικών ζώων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, πριν οποιαδήποτε ενέργειά τους, τη νομική σημασία των όρων
“επανειλημμένα”, “απρόκλητα”, “αδικαιολόγητα” και να ζητήσουν αυτοί που καταγγέλλουν επιθετικότητα ενός ζώου να την αποδείξουν.

Ως γνωστό, με βάση το δίκαιικό μας σύστημα, το βάρος της απόδειξης των καταγγελλομένων, ώστε να προχωρήσει μια υπόθεση και να μη θεωρηθεί ως αόριστη, φέρει ο καταγγέλλων ή ο εγκαλών.
Πολύ δε περισσότερο, όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και να εξηγήσει το άδικο των κατηγοριών.

Τι συμβαίνει όμως δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα κατά κόρον και κατά συρροή και στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων;

Αυτό που συμβαίνει είναι η αναίτια στοχοποίηση των ζώων, τα οποία συνήθως γίνονται αποδέκτες κακοποιητικών συμπεριφορών, επομένως η συμπεριφορά τους είναι δικαιολογημένη βάσει της νομοθεσίας μας.
Στις λίγες δε περιπτώσεις που υπάρξει δάγκωμα, πίσω από αυτό κρύβεται είτε ένας ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός είτε μια λανθασμένη ανθρώπινη συμπεριφορά και το άτυχο ζώο πάντα τιμωρείται, ως απόρροια μιας άδικης ανθρωποκεντρικής αντίληψης , που στη χώρα μας ιδίως, παίρνει χαρακτήρα πογκρόμ κατά των ζώων.

Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα από πολίτη για να σπεύσουν οι υπάλληλοι του δήμου μετά από εντολή του αντιδημάρχου η του εντεταλμένου να περισυλλέξουν το “επιθετικό” ζώο.
Χωρίς καμία απόδειξη, κανένα δικαιολογητικό, κανένα μάρτυρα, κανένα γενικά αποδεκτό αποδεικτικό στοιχείο .

Όλοι μας δε γνωρίζουμε, ότι οι καταγγέλλοντας πολίτες δεν θέλουν τα άστεγα ζώα, που ειρήσθω εν παρόδω, οι ίδιοι δημιουργούν και είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης, στα “πόδια” τους και επικαλούνται ψευδώς επιθετικότητα ενός ζώου για να απαλλαγούν της παρουσίας του .

Οι Δήμοι, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες ,στη πλειοψηφία τους άτομα χωρίς καμία φιλοζωική κουλτούρα, γνώσεις, ενσυναίσθηση και λειτουργούντες στη βάση μιας πελατειακής ψηφοθηρικης νοοτροπίας, σπεύδουν άνευ ετέρου και ασμένως να περισυλλέξουν και να καταδικάσουν το ζώο .

Η ζωή έχει περίτρανα αποδείξει,ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους τα ζώα αυτά όχι μόνο δεν είναι επιθετικά αλλά είναι εξαιρετικά φιλικά, κοινωνικοποιημένα και ευγνώμονα σε όποιον θα τα φροντίσει, θα τα προστατεύσει, θα τους δώσει ένα “κομμάτι ψωμί” για να καταλαγιάσουν τη πείνα τους, που ο ανθρώπινος παράγοντας τα εχει καταδικάσει να πεινούν και να υφίστανται πολλά δεινά.

Το ποσό φιλικά και ευγνώμονα είναι το ομολογούν και το διατρανώνουν εξάλλου, όλοι οι κηδεμόνες που έχουν υιοθετήσει τέτοια “επιθετικά” ζώα, που χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και με πλήρη αναλγησία ο ζωοφοβικός γενικότερα Έλληνας, το έχει βαφτίσει επιθετικό, επειδή απλά δε το θέλει στη γειτονιά του .

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε το γεγονός, ότι διεθνώς επιθετικός χαρακτηρίζεται ο σκύλος ,που εχει δαγκώσει .

Μολονότι όμως στη περίπτωση δαγκώματος το πλέον φυσιολογικό είναι ο τραυματίας άνθρωπος να σπεύσει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και για να κάνει αντιτετανικο ορό, σχεδόν ποτέ δε προσκομίζονται τέτοια έγγραφα,απλά διότι δεν υπάρχουν.

αναίτια στοχοποίηση των ζώων τα οποία συνήθως γίνονται αποδέκτες κακοποιητικών συμπεριφορων, επομένως η συμπεριφορά τους είναι δικαιολογημένη .

Τέλος θα θέλαμε να θίξουμε το γεγονός των συνοπτικών διαδικασιών, που ακολουθούνται για τη περισυλλογή του “επιθετικού” ζώου από όλους σχεδόν τους δήμους κατά πάγια τακτική και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, δηλαδή χωρίς να συνεδριάσει η αρμόδια 5μελης επιτροπή,αρκούσης της εντολής του αντιδημάρχου, εντεταλμένου η του αρμόδιου διοικητικού υπαλλήλου
.
Ας καταργήσουμε λοιπόν τους νόμους αφούετσι κι αλλιώς οι δήμοι κάνουν ότι θέλουν.
Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η αναγκαιότητα έκδοσης εγκυκλίου ,που θα διευκρινίζει όλα τα παραπάνω, είναι υπέρ το δέον απαραίτητη και επείγουσα.

Η αναίτια στοχοποίηση χιλιάδων άστεγων ζώων θα πρέπει να πάρει άμεσα τέλος γι’αυτό και ζητάμε από όλους τους παραλήπτες αυτής της επιστολής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του καθενός να συμβάλει ώστε να μπει ένα τέλος στη στοχοποίηση των ζώων.

Το οφείλουμε σ” αυτά τα αθώα θύματα, στο πολιτισμό και στην έννοια του δικαίου.

Σας ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις, Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι
Νατάσα Μπομπολάκη
Νομικός
Τηλ 6976479349

Η Αντιπρόεδρος
Φωτεινή Αθανασοπούλου
Ομότιμη Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΜΕΣΙΣ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΜΕΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ (2)

 

 

Spread the word. Share this post!

Share via
Copy link